Ενδοκυστική Υπερθερμική Χημειοθεραπεία (HIVEC TM) για μη διηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστης.

Αντιμετώπιση Καρκίνου Ουροδόχου Κύστης
Αυτό το άρθρο συντάχθηκε για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την θεραπεία για τον μη διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης (Μ.Δ.Κ.Ο.Κ).
Μετά την διάγνωση, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια επέμβαση η οποία ονομάζεται διουρηθρική αφαίρεση των όγκων (ΤUR-BT) κατά την οποία οι όγκοι ενδοσκοπικά αφαιρούνται. Παρόλο που όλες οι ορατές βλάβες αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ορισμένες φορές καρκινικά κύτταρα, τα οποία δεν είναι ορατά, παραμένουν και αν δεν αντιμετωπιστούν υπάρχει πιθανότητα να ξανααναπτυχθούν και να σχηματίσουν νέες βλάβες. Αυτό ονομάζεται υποτροπή.
Ο ουρολόγος σας, προκειμένου να βοηθήσει την αποφυγή υποτροπής, θα σας συνεστήσει περαιτέρω θεραπεία. Συνήθως αυτό γίνεται με χημειοθεραπευτικά φάρμακα τα οποία εγχέονται απευθείας στην κύστη (ενδοκυστικά). Το πιο σύνηθες σε χρήση για μη διηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστεως  (Μ.Δ.Κ.Ο.Κ)  φάρμακο είναι η Μιτομυκίνη-C (παρόλο που ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται και άλλα φάρμακα).
Η Μιτομικύνη-C και τα άλλα χημειοθεραπευτικά φάρμακα λειτουργούν σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα κατά συνέπεια βοηθούν στην αποφυγή των υποτροπών (επανεμφάνισης της νόσου). Συνήθως χορηγούνται άμεσα μετά την διουρηθρική επέμβαση και μετά ως πορεία θεραπείας που μπορεί να διαρκέσει από  4 εως  8  εβδομάδες και στη συνέχεια μηνιαίως έως και ένα χρόνο.
Όταν η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του Μ.Δ.Κ.Ο.Κ εγχέεται απευθείας στην κύστη μέσω της ουρήθρας. Καθώς η θεραπεία χορηγείται απευθείας μέσα στην κύστη και όχι μέσω του κυκλοφορικού συστήματος (ενδοφλεβίως) δεν προκαλεί επιπλοκές τις οποίες ο κόσμος συνδέει με την χημειοθεραπεία, όπως απώλεια μαλλιών και ναυτία. Η φαρμακευτική αγωγή εγχέεται στην κύστη σας δια μέσω ενός μικρού σωλήνα (καθετήρα) ο οποίος περνάει από την ουρήθρα και παραμένει συνήθως για μια ώρα. Η χημειοθεραπεία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την μείωση των υποτροπών. Επιπλέον, πρόσφατη ιατρική πρακτική έδειξε πως η θέρμανση του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου μέσα στην κύστη κάνει την θεραπεία πιο αποτελεσματική. Η διαδικασία κατά την οποία συνδυάζονται τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα με την θερμότητα ονομάζεται υπερθερμική χημειοθεραπεία. Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να εξηγήσει πως λειτουργεί η υπερθερμική χημειοθεραπεία και τι να περιμένετε από αυτή.

Τι είναι η “Ενδοκυστική Υπερθερμική Χημειοθεραπεία’’ HIVEC;
Ενδοκυστική υπερθερμική χημειοθεραπεία  σημαίνει ότι ένα θερμασμένο-ζεστό φάρμακο εγχέεται στην κύστη.   Πρόσφατα στοιχεία έχουν  δείξει πως   θερμαίνοντας   το χημειο- θεραπευτικό φάρμακο, όταν αυτο  βρίσκεται μέσα στην κύστη, αυξάνεται η ικανότητά του να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμότητα επιτρέπει στο φάρμακο να απορροφάται από τα στρώματα της κύστης επιτρέποντας βαθύτερη διείσδυση στα τοιχώματα της. Η θερμότητα που παράγεται εντός της ουροδόχου κύστης βοηθά στην απευθείας καταστροφή  όποιων εναπομείνατων καρκινικών κυττάρων, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και την αντίδραση του ίδιου του ανοσοποιητικού το οποίο στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα και τα καταστρέφει.

Πως Λειτουργεί η Υπερθερμική Χημειοθεραπεία;
Η υπερθερμική χημειοθεραπεία προϋποθέτει τη χρήση μιας μικρής συσκευής με το όνομα COMBAT BRS. Το σύστημα τοποθετείται δίπλα στο κρεβάτι σας για μια ώρα και συνδέεται με τον καθετήρα μέσω ενός κλειστού κυκλώματος σωλήνων. Η συσκευή θερμαίνει τη χημειοθεραπεία πριν αυτή εισέλθει στην κύστη σας μέσω του καθετήρα. Το φάρμακο θερμαίνεται στους 43°C, θερμοκρασία παρόμοια με αυτή ενός ζεστού μπάνιου.  Κατόπιν ανακυκλοφορείται ήπια σε όλη την κύστη και πίσω στο σύστημα έως 4 φορές το λεπτό. Αυτό  συμβαίνει για να βεβαιωθούμε ότι το εσωτερικό της κύστης διατηρείται συνεχώς στη θερμοκρασία στόχου των 43°C  και ότι το χημειοθεραπευτικό φάρμακο κυκλοφορεί επαρκώς έτσι ώστε όλη η περιοχή καλύπτεται.
Όταν το σύστημα COMBAT BRS τίθεται σε λειτουργία θα αρχίσει ήπια να κυκλοφορεί τη θερμασμένη χημειοθεραπεία στην κύστη. Η φυσιολογική θερμοκρασία εντός της ουροδόχου κύστης είναι περίπου 37°C  και η υπερθερμική χημειοθεραπεία θα την αυξήσει κατά λίγους μόνο βαθμούς, στους  43°C. Κατά συνέπεια ενδέχεται να υπάρχει μια αίσθηση ζέστης σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η συγκεκριμενη αίσθηση δεν γίνεται αντιληπτή από όλους τους ασθενείς. Οι ασθενείς που ανέφεραν πως ένιωσαν αυτή την αίσθηση ζέστης λένε πως δεν είναι καθόλου δυσάρεστη, ίσως σαν ένα ζεστό μπάνιο ή σαν ένα ζεστό μπουκάλι το οποίο τοποθετήθηκε στην κοιλιά τους. Όλη η θερμασμένη χημειοθεραπεία παραμένει εντελώς εντός κύστης και στο κύκλωμα των σωλήνων που είναι συνδεδεμένο στη συσκευή. Μετά το πέρας της μιας ώρας το σύστημα θα αδειάσει αργά το φάρμακο από την κύστη σας σε ένα ειδικό ασκό για την ασφαλή απομάκρυνση του.

Πώς γίνεται η θεραπεία;
Αφού ξαπλώσει ο ασθενής άνετα στο κρεβάτι, η περιοχή των γεννητικών οργάνων θα καθαριστεί με αντισηπτικό και θα εφαρμοστεί ένα αναισθητικό τζελ στην ουρήθρα πριν περάσει ο καθετήρας.
Μόλις ο καθετήρας τοποθετηθεί, θα συνδεθεί με την συσκευή COMBAT BRS και το φάρμακο θα αρχίσει αργά να εγχέεται στην κύστη. Το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία και θα αρχίσει να θερμαίνει το φάρμακο και να το κυκλοφορεί στην κύστη. Μόλις το σύστημα COMBAT BRS τεθεί σε λειτουργία, τα πρώτα λεπτά ίσως νιώσει ο ασθενής  αίσθηση ζέστης στην κύστη του. Η συνεδρία διαρκεί 60 λεπτά και κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει ο ασθενής να είναι  ξαπλωμένος
Με το πέρας της μίας ώρας το σύστημα θα κάνει ένα ηχητικό σινιάλο πως η συνεδρία έληξε. Σε αυτό το σημείο το φάρμακο θα αρχίσει να αδειάζει από την κύστη  πριν αφαιρεθεί ο καθετήρας.
Η θεραπεία (συνεδρία) δεν απαιτεί  διανυκτέρευση  στην κλινική αλλά άμεσα μετά το τέλος της μπορεί ο ασθενής  να πάει σπίτι του.

Δείτε εδώ