Scroll Top
Ιατρεία: Κέντρο Θεσσαλονίκη – Θερμή

Πρόπτωση πυελικών
οργάνων (ακράτεια)

Η πρόπτωση του πυελικού εδάφους είναι η προβολή ενός ή περισσότερων οργάνων της ελάσσονος πυέλου διαμέσου του κόλπου που μπορεί να φτάσει να εξέχει και έξω από τα χείλη του αιδοίου. Τα όργανα που προπίπτουν μπορεί να είναι η μήτρα, το κολπικό κολόβωμα ( σε περίπτωση προηγηθείσας υστερεκτομής), η ουροδόχος κύστη, οι έλικες του εντέρου ή ακόμη και το ορθό.

Η πρόπτωση αυτή εμφανίζεται κατά το φτάρνισμα, τον βήμα και την άρση βάρους και οφείλεται ση χαλάρωση των συνδέσμω, των περιτονίων και του μυΙκού τοιχώματος του περινέου που στο σύνολό τους απαρτίζουν ένα σύνθετο δίκτυο δυναμικής και στατρικής στήριξης των οργάνων της πυέλου.

Η πρόπτωση του πυελικού εδάφους αποτελεί ένα από τα συχνότερα ουρογυναικολογικά προβλήματα που απασχολούν τις ενήλικες γυναίκες. Η επίπτωσή της αυξάνεται με την ηγλικία και μάλιστα, μία στις τρείς γυναίκες άνω των 50 ετών θα αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, λόγω συμπτωμάτων. Πολλές γυναίκες, δυστυχώς, κατακλύζονται από αίσθημα ντροπής, μειωμένης σξουαλικότητας και ατ΄επέκταση αυτοεκτίμσηης, με αποτέλεσμα ή νόσος να παραμένει συχνά σε λανθάνουσα κατάσταση με σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους.

Οι αιτίες της πρόπτωσης του πυελικού εδάφους

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός θεωρούνται από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Μία στις τρεις γυναίκες που έχουν γεννήσει, θα υποφέρουν εντέλει από τη νόσο, η οποία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μερικά χρόνια μετά την εγκυμοσύνη. Επισης, η αυξημένη ηλικία και η εμμηνόπαυση είναι από τους παράγοντες που προκαλούν χαλάρωση του πυελικού εδάφους. Τέλος, η χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης εκτονώνεται τις περισσότερες φορές στο πυελικό έδαφος, με αποτέλεσμα αυτό τελικά να υποχωρεί.

Καταστάσεις που αυξάνουν τηνενδοκοιλιακή πίεση είναι: Η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας, η δυσκοιλιότητα και η άρση βαρών.

Θεραπεία της πρόπτωσης του πυελικού εδάφους

Οι θεραπείες της πρόπτωσης του πυελικού εδάφους είναι θεραπείες ουρολογικές και όχι γυναικολογικές. Διακρίνονται κυρίως σε συντηρητικές και σε χειρουργικές.

Στις συντηρητικές θεραπείες συγκαταλέγονται η ελάττωση του σωματικού βάρους, η αποφυγή άρσης βαρών και η αποφυγή οποιασδήπτοε αιτίας αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως για παράδειγμα η χρόνια δυσκολιότητα. Συντηρητική θεραπεία είναι και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel).

Η χειρουργική θεραπεία συτήνεται στις περιπτώσεις που τα συντηρητικά μέτρα έχουν αποτύχει, σε νέες γυναίκες καθώς και σε μετρίου και μεγάλου βαθμού προπτώσεις.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που εφαρμόζονται. Διακρίνονται κυρίως στις εξής:

  • Διακολπικές επεμβάσεις (μέσα στον κόλπο)
  • Διακολιακές επεμβάσεις με τη χρήση πλέγματος συγκράτησης (ιεροκολοποπηξία)
  • Ρομποτική ιεροκολποπηξία που αποτελεί και τη μόνιμη θεραπεία της πρόπτωσης του πυελικού εδάφους με εξαιρετικά αποτελέσματα

νοιαζομαστε για τουσ ασθενεισ μας

01.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Υπηρεσίες εφάμιλλες των πιο σύγχρονων Ευρωπαϊκών Κέντρων

02.

ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Σύγχρονος διαγνωστικός εξοπλισμός και αξιοποιήση σύγχρονων τεχνολογιών

03.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE

Ρώτησε μας απορίες ή και πληροφορίες, συμπληρώνοντας την online φόρμα επικοινωνίας

Δείτε όλες τις video-μαρτυρίες Ελλήνων και διεθνών ασθενών

Για ό,τι σας απασχολεί μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας. Μπορείτε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο και να αφήσετε μήνυμα. Θα σας απαντήσουμε όταν βρεθούμε εκτός Χειρουργείου ή ωραρίου εξέτασης ασθενών.

georgios-labanaris-bio-2
Γεώργιος Λαμπανάρης
apostolo-labanaris-bio-2
Λαμπανάρης Απόστολος