Scroll Top
Ιατρεία: Κέντρο Θεσσαλονίκη – Θερμή

Καρκίνος ουροδόχου κύστης

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο που βρίσκεται στην ελάσσονα πύελο κάτω από την ηβική σύμφυση και η λειτουργία της είναι να αποθηκεύει τα ούρα για κάποιες ώρες έως ότου αποβληθούν δια μέσου της ουρήθρας. Αποτελείται από τρεις χιτώνες, το βλεννογόνο το μυϊκό και τον ορογόνο το δε επιθήλιο που καλύπτει το βλεννογόνο λέγεται μεταβατικό.

Κάθε χρόνο σ όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται 250.000 νέες περιπτώσεις και πεθαίνουν από τη νόσο 120.000. Είναι πιο συχνός στους άνδρες και η σχέση ανδρών/ γυναικών είναι 3:1 αν και τα τελευταία χρόνια η σχέση αυτή τείνει να μειωθεί και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των γυναικών που καπνίζει αυξήθηκε κατακόρυφα. Είναι συχνός στις μεγάλες ηλικίες (60 και άνω χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι μικρότερες ηλικίες) ενώ είναι σπάνιος στα παιδιά.

Αίτια καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Πολλοί παράγοντες ενοχοποιούνται για την πρόκληση της νόσου. Ο πρώτος παράγων πού σήμερα θεωρείται ως κύρια αιτία είναι το κάπνισμα. Τα καρκινογόνα συστατικά του καπνού που εισπνέει ο καπνιστής αποβάλλονται με τα ούρα και έτσι δρουν στο βλεννογόνο της κύστεως δεδομένου ότι τα ούρα παραμένουν για αρκετό χρόνο στη κύστη μέχρι να αποβληθούν. Από τις υπάρχουσες μελέτες φαίνεται πως οι καπνιστές έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο της κύστεως από τούς μη καπνιστές.

Ο δεύτερος συχνός αιτιολογικός παράγων είναι η έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορα επαγγελματικά αίτια (χρώματα, αρωματικές αμίνες ανιλίνες).

Aλλοι παράγοντες όπως η χρήση συνθετικών γλυκαντικών, η χρόνια λήψη αναλγητικών, η ακτινοθεραπεία της πυέλου, οι χρόνιες φλεγμονές έχουν ενοχοποιηθεί χωρίς να μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι είναι και το αίτιο.

Συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Το κυριότερο σύμπτωμα της νόσου είναι η αιματουρία, η παρουσία δηλαδή αίματος στα ούρα με αποτέλεσμα να έχουν κόκκινο χρώμα.

 

Έχει τρία χαρακτηριστικά:

  1. Είναι ολική δηλαδή όλα τα ούρα είναι κόκκινα.
  2. Είναι ανώδυνος δηλαδή ο ασθενής δεν πονάει.
  3. Είναι διαλείπουσα δηλαδή μπορεί να υπάρχει αίμα σε μία ούρηση και εν συνεχεία τα ούρα να είναι καθαρά για ημέρες η και πιο μεγάλο διάστημα( μήνες η χρόνια).

Αυτό είναι δυστυχώς μειονέκτημα γιατί ο ασθενής επαναπαύεται ενώ η νόσος προχωρεί.
Σπάνια ασθενής με καρκίνο της κύστεως δεν έχει αιματουρία. ‘Aλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η συχνουρία, ο πόνος που μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη από πήγματα ή σε διήθηση στα προχωρημένα στάδια της νόσου, καθώς και συμπτώματα από μεταστάσεις και τα οποία είναι ανάλογα του οργάνου στο οποίο εντοπίζεται η μετάσταση. Η αιματουρία λοιπόν είναι το κύριο σύμπτωμα χωρίς να σημαίνει πώς κάθε αιματουρία είναι και καρκίνος αλλά κάθε αιματουρία χρειάζεται έλεγχο ακόμη και όταν εμφανίζεται για μία φορά.

 

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  1. Επιφανειακός, είναι ο καρκίνος που εντοπίζεται στον βλεννογόνο.
  2. Διηθητικός, ο καρκίνος εισχωρεί στο μυϊκό τοίχωμα και μπορεί να επεκταθεί και έξω από αυτό. Η διαίρεση αυτή έχει μεγάλη σημασία γιατί διαφέρει και η θεραπεία αλλά και η πρόγνωση.

Διάγνωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Η διάγνωση συνήθως τίθεται εύκολα με τη βοήθεια των εξετάσεων.

 

Οι εξετάσεις που συνήθως μας βοηθούν στη διάγνωση είναι:

  1. Κυτταρολογική ούρων( βρίσκουμε καρκινικά κύτταρα στα ούρα)
  2. Υπερηχογράφημα
  3. Ενδοφλέβια πυελογραφία
  4. Κυστεοσκόπηση κατά την οποία εισάγεται στην κύστη ειδικό εργαλείο και έτσι μπορούμε να δούμε αν υπάρχει όγκος.

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το είδος του καρκίνου αν δηλαδή πρόκειται για επιφανειακό η διηθητικό.

Θεραπεία διηθητικού καρκίνου κύστης

Επειδή πρόκειται για επιθετικό καρκίνο χρειάζεται άμεση και ριζική θεραπεία. Σε περίπτωση διηθητικού καρκίνου πρέπει να γίνεται γρήγορα η κυστεκτομή γιατί στα αρχικά στάδια μπορεί να οδηγήσει στην ίαση της νόσου και μάλιστα σήμερα με τη δυνατότητα δημιουργίας νέας κύστεως από τμήμα εντέρου η ποιότητα ζωής είναι άριστη δεδομένου ότι ο ασθενής ουρεί φυσιολογικά.

Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τη χειρουργική θεραπεία, κατά την οποία αφαιρείται η κύστης με τον προστάτη και τις σπερματοδόχες κύστεις (ριζική κυστεκτομή) και γίνεται είτε αντικατάσταση της κύστεως με τη δημιουργία νέας κύστεως από τμήμα εντέρου ώστε ο ασθενής να ουρεί φυσιολογικά ή σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό γίνεται εκτροπή των ούρων στο κοιλιακό τοίχωμα και τα ούρα συλλέγονται σε ειδικό σάκο.

Η ρομποτική ριζική κυστεκτομή, αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη χειρουργική επιλογή. Αποτελεί μία πολύ απαιτητική επέμβαση που απαιτεί πολύ καλούς χειρισμούς στο ρομποτ. Η ομάδα μας έχει μεγάλη εμπειρία και εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα στη διενέργεια της ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής.

Σε προχωρημένα στάδια, ή σε περιπτώσεις που ο ασθενής αρνείται την εγχείρηση ή δεν μπορεί να χειρουργηθεί για άλλους λόγους (μεγάλη ηλικία, ύπαρξη νόσων που απαγορεύουν την επέμβαση) μπορεί να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία με λιγότερο καλά αποτελέσματα.

Θεραπεία επιφανειακού ( μη διηθητικού) καρκίνου

Επειδή οι όγκοι αυτοί σε μεγάλο ποσοστό που φθάνει και το 80% υποτροπιάζουν ο σκοπός της θεραπείας είναι αφ ενός να αφαιρεθεί ο όγκος και αφ΄ ετέρου να προφυλάξουμε τον ασθενή από τις υποτροπές αλλά και από τον κίνδυνο να μεταπέσει σε διηθητικό.

Η ουρολογική μας ομάδα διενεργεί μια επέμβαση η οποία ονομάζεται διουρηθρική αφαίρεση των όγκων (ΤUR-BT) κατά την οποία οι όγκοι ενδοσκοπικά αφαιρούνται. Παρότι όλες οι ορατές βλάβες αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ορισμένες φορές καρκινικά κύτταρα, τα οποία δεν είναι ορατά, παραμένουν και αν δεν αντιμετωπιστούν υπάρχει πιθανότητα να ξανααναπτυχθούν και να σχηματίσουν νέες βλάβες. Αυτό ονομάζεται υποτροπή.

Για την αποφυγή υποτροπής, η ομάδα μας είναι η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα που εφαρμόζει την πλέον σύγχρονη θεραπεία που ονομάζεται ενδοκυστική Υπερθερμική Χημειοθεραπεία (HIVEC TM) για μη διηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστης.

νοιαζομαστε για τουσ ασθενεισ μας

01.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Υπηρεσίες εφάμιλλες των πιο σύγχρονων Ευρωπαϊκών Κέντρων

02.

ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Σύγχρονος διαγνωστικός εξοπλισμός και αξιοποιήση σύγχρονων τεχνολογιών

03.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE

Ρώτησε μας απορίες ή και πληροφορίες, συμπληρώνοντας την online φόρμα επικοινωνίας

Δείτε όλες τις video-μαρτυρίες Ελλήνων και διεθνών ασθενών

Για ό,τι σας απασχολεί μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας. Μπορείτε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο και να αφήσετε μήνυμα. Θα σας απαντήσουμε όταν βρεθούμε εκτός Χειρουργείου ή ωραρίου εξέτασης ασθενών.

georgios-labanaris-bio-2
Γεώργιος Λαμπανάρης
apostolo-labanaris-bio-2
Λαμπανάρης Απόστολος