Scroll Top
Ιατρεία: Κέντρο Θεσσαλονίκη – Θερμή

Ριζική οπισθοπεριτοναϊκή
λεμφαδενεκτομή
για καρκίνο του όρχεος

Η χειρουργική επέμβαση για κακοήθη όγκο που διαγνώστηκε μετά από ορχεκτομή και ιστοπαθολογική εξέταση, είναι η ριζική οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενεκτομή. Η επέμβαση γίνεται για την αντιμετώπιση των μη σεμινωματωδών όγκων με λεμφαδενικές μεταστάσεις, σεμινωμάτων που δεν αποκρίθηκαν στην ακτινοθεραπεία και για αφαίρεση υπολειμματικών μαζών έπειτα από χημειοθεραπεία.

Η ριζική οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση όλου του λεμφικού ιστού που υπάρχει μεταξύ των ουρητήρων, από το ύψος των νεφρικών αρτηριών έως τον διχασμό της κοινής λαγονίου αρτηρίας άμφω.

Η επέμβαση μέχρι πρότινος μπορούσε να γίνει με κλασική χειρουργική (διακοιλιακή ή θωρακοκοιλιακή προσπέλαση) ή λαπαροσκοπικά. Ωστόσο, επειδή αποτελούσε επέμβαση υψηλής δυσκολίας κυρίως λόγω του κινδύνου κάκωσης των συμπαθητικών νευρικών ινών, των νεφρών, των ουρητήρων και των οργάνων του περιτοναίου, και απολίνωσης των λεμφαγγείων, είχε υψηλή νοσηρότητα (5% έως 25%) και παρενέργειες. Γι΄αυτό και αποφεύγονταν από τους ασθενείς ακόμη και όταν ήταν η μοναδική επιλογή.

Ρομποτική χειρουργική

Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η ρομποτική χειρουργική. Οι Ουρολόγοι Χειρουργοί Απόστολος και Γεώργιος Λαμπανάρης, με τεράστια εμπειρία στη ρομποτική ουρολογική χειρουργική, διενεργούν την επέμβαση και με ρομποτική τεχνική και εξαιρετικά οφέλη για τον ασθενή.

Η ριζική οπισθοπεριτοναϊκή λεμφαδενεκτομή προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και ελαχιστοποιεί τις παρενέργειες, στα πλεονεκτήματα του ρομποτικού συστήματος Da Vinci: Παρέχει στον χειρουργό τρισδιάστατη όραση, έγχρωμη εικόνα και μεγέθυνση μέχρι και 15 φορές, με αποτέλεσμα τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Επειδή οι χειρισμοί του στην κονσόλα μετατρέπονται πιστά σε κίνηση των χειρουργικών βραχιόνων και εξαλείφεται πλήρως ο φυσιολογικός τρόμος (τρέμουλο) των χεριών, εξασφαλίζεται μ’ αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερη ακρίβεια και πρωτοφανής δεξιότητα στις χειρουργικές κινήσεις.

Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματά της ριζικής οπισθοπεριτοναϊκής λεμφαδενεκτομής είναι:

  • Αποτρέπει την παλίνδρομη εκσπερμάτιση που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα ιδιαίτερα για τους νέους ηλικιακά ασθενείς.
  • Μειώνει δραστικά τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, τον μετεγχειρητικό πόνο, την απώλεια αίματος, τις μεταγγίσεις.
  • Ο ασθενής εξέρχεται πολύ ταχύτερα από την κλινική και επιστρέφει στην καθημερινότητά του σε περίπου 15 ημέρες αντί της αρχής, πολύμηνης ανάρρωσης.

νοιαζομαστε για τουσ ασθενεισ μας

01.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Υπηρεσίες εφάμιλλες των πιο σύγχρονων Ευρωπαϊκών Κέντρων

02.

ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Σύγχρονος διαγνωστικός εξοπλισμός και αξιοποιήση σύγχρονων τεχνολογιών

03.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE

Ρώτησε μας απορίες ή και πληροφορίες, συμπληρώνοντας την online φόρμα επικοινωνίας

Δείτε όλες τις video-μαρτυρίες Ελλήνων και διεθνών ασθενών

Για ό,τι σας απασχολεί μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας. Μπορείτε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο και να αφήσετε μήνυμα. Θα σας απαντήσουμε όταν βρεθούμε εκτός Χειρουργείου ή ωραρίου εξέτασης ασθενών.

georgios-labanaris-bio-2
Γεώργιος Λαμπανάρης
apostolo-labanaris-bio-2
Λαμπανάρης Απόστολος