Scroll Top
Ιατρεία: Κέντρο Θεσσαλονίκη – Θερμή

Ριζική προστατεκτομή
για καρκίνο προστάτη

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή είναι η τελευταία λέξη της χειρουργικής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι στις ΗΠΑ στο 95% των περιπτώσεων που χειρουργούνται για καρκίνο προστάτη εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική και ότι στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου, περιλαμβάνεται ως επέμβαση επιλογής από τα εθνικά τους συστήματα υγείας.

Η ρομποτική χειρουργική είναι η πιο σύγχρονη και ελάχιστα τραυματική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των δύσκολων ουρολογικών παθήσεων. Τέτοια πάθηση είναι ο καρκίνος του προστάτη.

Η ανατομική θέση του προστάτη στο σώμα του άνδρα είναι τέτοια που η ριζική αφαίρεση του δεν είναι απλή υπόθεση γιατί η επέμβαση αυτή χρήζει προσεκτική παρασκευή του προστάτη για αποφυγή θετικών χειρουργικών ορίων και για καταστροφή των νεύρων για τη στυτική λειτουργία.

Επίσης, μετά την αφαίρεση του προστάτη πρέπει να γίνει μία τέλεια αποκατάσταση στην αναστόμωση (επανένωση) του σφιγκτήρα με την ουροδόχο κύστη για καλύτερη εγκράτεια ούρων και αποφυγή στενώσεως.

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή αντικατέστησε την κλασική ανοικτή χειρουργική επέμβαση, η οποία απαιτεί τομή αρκετών εκατοστών, προκαλεί συχνά, μεγάλη απώλεια αίματος, απαιτεί παρατεταμένο χρόνο ανάρρωσης και επιστροφής στη φυσιολογική δραστηριότητα.

Σήμερα, με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, ο χειρουργός έχει τη δυνατότητα να προστατέψει τα στυτικά νεύρα που περιβάλλουν τον αδένα, χάρις στη μεγάλη μεγένθυνση και τρισδιάστατη απεικόνιση που του εξασφαλίζει το μηχάνημα.

Παράλληλα, η ικανότητα της ελευθερίας κίνησης των ρομποτικών χειρουργικών εργαλείων, επιτρέπει τη λεπτομερέστατη αναστόμωση μεταξύ της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Παράλληλα, η ικανότητα της ελευθερίας κίνησης των ρομποτικών χειρουργικών εργαλείων, επιτρέπει τη λεπτομερέστατη αναστόμωση μεταξύ της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Η Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Λαπαροσκοπική Ριζική Προστατεκτομή έχει τα ίδια ογκολογικά αποτελέσματα με την ανοιχτή προστατεκτομή, υπερτερεί όμως σε πολλά πράγματα όπως:

  • Η εγκράτεια ούρων και η στυτική ικανότητα. Η διατήρηση όλων των απαραίτητων ανατομικών στοιχείων με τη ρομποτική συμβάλλει τα μέγιστα στην ταχύτατη ανάκτηση της εγκράτειας, όπως και σε αυξημένη πιθανότητα επαναδραστηριοποίησης της στυτικής λειτουργίας. Μετα-αναλύσεις αποδεικνύουν πως η ρομποτική ριζική προστατεκτομή φαίνεται να υπερτερεί στην ταχύτερη ανάκτηση της εγκράτειας με όριο τους 12 μήνες σε σχέση με την ανοικτή και τη λαπαροσκοπική προστατεκτομή
  • Με το ρομποτικό σύστημα da Vinci το χειρουργικό πεδίο μεγενθύνεται, επιτυγχάνοντας εξαιρετική ευκρίνεια μέσα από «τριδιάστατη» εικόνα
  • Κατά την διάρκεια της επέμβασης, ο χειρούργος είναι καθιστός, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά η κόπωση του, ενώ η εξάλειψη του «ανθρώπινου τρόμου των χεριών» που επιτυγχάνεται, εξασφαλίζει σταθερότερο χειρουργικό χέρι
  • Η ικανότητα της ρομποτικής κάμερας να φτάσει στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του χειρουργικού παρασκευάσματος καθώς και η εργονομία κινήσεων σε 7 άξονες
  • Ο ελάχιστος έως σχεδόν ανύπαρκτος μετεγχειρητικός πόνος, το μειωμένο μεταβολικό stress, η ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο, η ταχύτατη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Το μειωμένο ποσοστό μεταγγίσεων
  • Το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τομές
  • Το ελάχιστο ποσοστό μεταγγίσεων

νοιαζομαστε για τουσ ασθενεισ μας

01.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Υπηρεσίες εφάμιλλες των πιο σύγχρονων Ευρωπαϊκών Κέντρων

02.

ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Σύγχρονος διαγνωστικός εξοπλισμός και αξιοποιήση σύγχρονων τεχνολογιών

03.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE

Ρώτησε μας απορίες ή και πληροφορίες, συμπληρώνοντας την online φόρμα επικοινωνίας

Δείτε όλες τις video-μαρτυρίες Ελλήνων και διεθνών ασθενών

Για ό,τι σας απασχολεί μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας. Μπορείτε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο και να αφήσετε μήνυμα. Θα σας απαντήσουμε όταν βρεθούμε εκτός Χειρουργείου ή ωραρίου εξέτασης ασθενών.

georgios-labanaris-bio-2
Γεώργιος Λαμπανάρης
apostolo-labanaris-bio-2
Λαμπανάρης Απόστολος