Scroll Top
Ιατρεία: Κέντρο Θεσσαλονίκη – Θερμή

Ρομποτική μερική
και ριζική νεφρεκτομή

Οι επεμβάσεις στους νεφρούς με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci  αφορούν στην αντιμετώπιση πρωτίστως του καρκίνου των νεφρών. Οι ρομποτικές επεμβάσεις για καλοήθεις παθήσεις του Νεφρού  είναι η ρομποτική απλή νεφρεκτομή, η ρομποτική αφαίρεση κύστεων νεφρού και η ρομποτική νεφροπηξία για νεφρόπτωση.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι επειδή η βιοψία αντενδείκνυται στη διάγνωση για καρκίνο των νεφρών (προκειμένου να αποφευγχθεί η καρκινική διασπορά), η ρομποτική χειρουργική προσφέρει τεράστια βοήθεια σε ασθενείς στους οποίους αποφεύγεται μια εκτεταμένη επέμβαση για την αφαίρεση του νεφρού, ενώ στη συνέχεια κατά την ιστοπαθολογική εξέταση μπορεί να προκύψει ότι πρόκειται για καλοήθη όγκο.

Ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να τύχει ίασης.

Η εξαιρετική εμπειρία των Ουρολόγων Χειρουργών Γεώργιου και Απόστολου Λαμπανάρη στην αντιμετώπιση όγκων του νεφρού με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DA VINCI, προσφέρει και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα:

 • Ένα από αυτά είναι η μερική νεφρεκτομή για όγκους που η θέση τους το καθιστά εφικτό, χωρίς να διακινδυνεύεται το άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς που λόγω αιμοκάθαρσης ή προηγηθείσας επέμβασης αφαίρεσης του άλλου νεφρού, είναι πολύτιμη η διατήρηση του νεφρού με μερική νεφρεκτομή.
 • Το δεύτερο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης στο οποίο κατ΄ αποκλειστικότητα χειρουργούν, διαθέτει το πρώτο εγκατεστημένο σύστημα ρομποτικής κεφαλής διεγχειρητικού (3D) υπερήχου στην Ελλάδα, το οποίο ενδείκνυται για ρομποτικές επεμβάσεις αφαίρεσης ενδοφυτικών και μη όγκων νεφρού με δύσκολη πρόσβαση. Η ρομποτική αυτή κεφαλή, παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού και καθορισμού των ορίων του όγκου σε πραγματικό χειρουργικό χρόνο και την αφαίρεση στο σύνολό του, κατά την εξέλιξη της επέμβασης.

Οι επεμβάσεις στους νεφρούς και στη νεφρική πύελο απαιτούν ιδιαίτερη χειρουργική εμπειρία, διότι ο νεφρός βρίσκεται κοντά σε μεγάλα αγγεία όπως η αορτή και η κάτω κοίλη φλέβα. Επίσης, εάν κατά την επέμβαση ο χειρουργός διαγνώσει ύποπτα ευρήματα και προχωρήσει σε ταχεία βιοψία, εάν επιβεβαιωθεί η κακοήθεια, μπορεί στο ίδιο χειρουργείο να συμπεριληφθεί και η εξαίρεση όλου του ουρητήρα (ρομποτική νεφροουρητηρεκτομή).

Η μερική νεφρεκτομή είναι μία από τις δυσκολότερες επεμβάσεις. Ωστόσο, οι δυνατότητες που προσφέρει η 3D εικόνα και τα υψηλής τεχνολογίας εργαλεία της ρομποτικής χειρουργικής, καθιστούν πιο ασφαλές το αποτέλεσμα.

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής νεφρεκτομής

 • Αποφυγή της απώλειας του νεφρού που μπορεί να οδηγήσει σε Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια
 • Επέμβαση με πολύ μικρές τομές,
 • Μικρός χρόνος νοσηλείας (4-5 μέρες),
 • Ελάχιστος πόνος,
 • Μειωμένη πιθανότητα λοίμωξης,
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος και μηδενική μετάγγιση,
 • Γρήγορη ανάρρωση από την επέμβαση,
 • Γρήγορη επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα,
 • Ισάξιο ογκολογικό αποτέλεσμα με αυτό της κλασικής χειρουργικής,
 • Εγκράτεια ούρων,
 • Διατήρηση στυτικής ικανότητας.

νοιαζομαστε για τουσ ασθενεισ μας

01.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Υπηρεσίες εφάμιλλες των πιο σύγχρονων Ευρωπαϊκών Κέντρων

02.

ΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Σύγχρονος διαγνωστικός εξοπλισμός και αξιοποιήση σύγχρονων τεχνολογιών

03.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE

Ρώτησε μας απορίες ή και πληροφορίες, συμπληρώνοντας την online φόρμα επικοινωνίας

Δείτε όλες τις video-μαρτυρίες Ελλήνων και διεθνών ασθενών

Για ό,τι σας απασχολεί μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας. Μπορείτε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο και να αφήσετε μήνυμα. Θα σας απαντήσουμε όταν βρεθούμε εκτός Χειρουργείου ή ωραρίου εξέτασης ασθενών.

georgios-labanaris-bio-2
Γεώργιος Λαμπανάρης
apostolo-labanaris-bio-2
Λαμπανάρης Απόστολος